OM DU HITTAR EN KATT

Vad ska du göra om du hittar en katt?

 

För det första är det viktigt att ha i åtanke att alla katter inte är hemlösa. Under våren/sommaren springer katter gärna omkring och upptäcker naturen. Det första du alltså måste göra om du misstänker att en katt är hemlös är att se efter om katten har någon synlig märkning som t.ex. halsband eller id-märkning i örat.

Ser du ingen märkning kan katten ändå vara märkt genom ett datachip under huden. Chipet ser du inte med blotta ögat så det säkraste är att ta med den till polisen eller till en veterinär.

Detta brukar inte kosta något.

 

Kontakta polisen och se om det finns en efterlysning på katten. Du kan ringa polisen på telefonnummer 114 14. Polisen för register över bortsprungna och upphittade katter och hundar. Finns ingen efterlysning hos polisen kan du själv göra en hitteanmälan.

 

Sätt även upp lappar i området där katten hittats, i affären, annonsera i tidningen och på olika kattsidor eller kattforum på nätet. Du kan både efterlysa och annonsera om upphittade eller bortsprungna katter på vår facebooksida. Ring olika djurhem eller djurskyddföreningar i din närhet.

 

Om du gjort allt detta och inte får något svar nånstans är du välkommen att kontakta oss så kanske vi, i mån av plats kan hjälpa dig.

 

Tänk på att börjar du mata en katt ses du enligt djurskyddslagen som ägare till katten och således även ansvarig för katten.