KATTLÅDA

Det finns många olika slags kattlådor. Vissa är öppna, andra har tak och en lucka. Det finns också många olika storlekar och former. Det kan hända att katten föredrar en viss sort. Välj inte en kattlåda med en lucka till en kattunge, eftersom det ska vara så enkelt som möjligt för den att gå på lådan. Om du bor i ett stort hus kan det vara bra att ha två kattlådor när kattungen är liten, så att den kan hitta till kattlådan när den vill uträtta sina behov.

Det finns också många olika typer av kattsand: klumpbildande, icke klumpbildande, fin sand, grov sand, med eller utan parfym. Oavsett vilken typ du väljer så ska kattlådan hållas ren och ”klumpar” tas bort varje dag. Om katten tycker att kattlådan är för full, slutar den att använda den.

Ställ inte kattens vatten- och matskålar i närheten av kattlådan. Katter äter och dricker helst inte i närheten av den plats där den gör sina behov.

 

KLÖSPELARE

Katter måste vässa sina klor. En katt vässar klorna för att ta bort det yttersta, månformade lagret av klon, vilket är nödvändigt för att förhindra tjocka, förväxta klor. Utekatter vässar ofta sina klor mot ett träd, men de kan också tycka om att ha en klöspelare inomhus. Det är en bra idé att placera klöspelaren i ett av rummen där katten ofta är. Att vässa klorna är också en del av att markera revir och det kan därför vara smart att placera klöspelaren nära utgångarna eller där katten gillar att klösa, till exempel nära soffan. Om katten inte visar något intresse för klöspelaren kan du prova att strö kattmynta eller valeriana på den. Kom ihåg att klöspelaren ska vara tillräckligt hög så att katten kan sträcka ut sig helt när den vässar klorna.

 

PLATS FÖR VATTEN- OCH MATSKÅLAR

När du förbereder hemmet för den nya katten är det bra att komma ihåg att inte placera alla kattens saker på en och samma plats. Vatten- och matskålar ska inte placeras i närheten av kattlådan, eftersom det kan göra att katten inte vill använda kattlådan. Tänk också på att kattmaten inte ska stå för nära vattenskålen, då de kan komma foder i vattnet och bli bakterier.

 

FLERA KATTER I HEMMET

Om du redan har en vuxen katt måste du vara beredd på att det kan ta lång tid innan den vänjer sig vid en ny kattunge. Detta gäller även vuxna katter som tidigare har varit van vid andra katter. Det är mycket lättare att föra ihop två unga katter. Så om du vill ge din kattunge en kattvän är det bra att skaffa två katter samtidigt eller introducera en andra katt innan den första katten är ett år.

Om du vill skaffa en kattunge och redan har en vuxen katt är det bäst att de får varsin kattlåda, vattenskål och matskål.