TIPS & RÅD

Här presenteras lite tips och råd aktuella för årstiden eller allmänna. Har du ett bra tips skriv till oss: kristinehamn@djurskyddet.se

 

Reflexer räddar liv!

 När det går mot mörkare tider är det hög tid för alla hund- och kattägare att rusta med reflxer. Många tror att gatubelysning räcker till för att synas, men sanningen är att bilister har svårt att upptäcka en hund eller katt i gryning eller skymning, och de flesta olyckor sker i tätbebyggda områden. 

Läs mer här...

 

Djur i bil

Speciellt aktuellt på sommaren är att se till att de djur du tar med dig i bilen mår bra.

Tänk på att även de måste resa på ett säkert sätt och att det mycket snabbt kan bli dödligt varmt i en bil. Läs mer på Jordbruksverket...

 

Valborgsfirande 

På Valborg firas vårens ankomst med sång, brasor och fyrverkerier. Men Valborg kan bli förfärligt iställer för festligt....

Kolla alltid rishögen som skall eldas upp innan brasan tänds. Flytta gärna på rishögen eller lägg upp den strax innan. Många djur tycker om att vistas eller ha bo i rishögar. Allt från igelkottar till fåglar, orm och ödlor. Ge dessa djur en chans att flytta.

Fyrverkerier och smällare skadar många människor varje år. Skäl gott som något att avstå.  De är desssutom för många djur och djurägare ett gissel. Allt från får som skall lamma och kastar sina foster, hästar som skenar och skadas eller tom dör....Många hundar lider fruktansvärt av smällare och raketer.  De sliter sig och skadas/dödas i trafik, försvinner till skogs eller ligger helt traumatiserade i hemmen. Naturen är just nu en enda stor barnkammare och även vilda djur skräms och kan skadas.

Avstå att köpa smällare och raketer. Alternativ är att använda rislyktor, Khom Loy, istället för pyroteknik. De finns att köpa ute i välsorterade butiker. Besök ett officiellt firande vid en hembygdsgård eller liknande om du vill uppleva fyrverkeri. 

 

Kontaktkort för djurägare

Har du tänkt på vad som händer med ditt husdjur om du plötsligt blir allvarligt sjuk eller skadar dig så illa att du blir inlagd på sjukhus?

Ibland händer det där oväntade. En trafikolycka eller plötslig sjukdom som gör att man måste tas in akut på sjukhus, och sedan kanske stanna där i dagar eller mer. Eller något annat som gör att du hastigt och ofrivilligt skiljs från ditt husdjur under en farligt lång tid. För dig som bor själv är det ofta betydligt knepigare, och risken är att ditt husdjur lämnas ensamt utan mat, vatten och tillsyn så länge att det inte överlever. Då gäller det att vara väl förberedd. Djurskyddet Sverige har tagit fram ett kort som du kostnadsfritt kan beställa eller skriva ut via hemsidan. Om du skulle drabbas av en olycka eller plötslig sjukdom talar kortet om att du har djur och vem som ska kontaktas om du inte kan ta hand om djuret/djuren själv. Förvara kortet i plånboken!

 

Kastrationskampanjer

De flesta veterinärkliniker har i mars-april kastrationskampanjer för katter då de sänker det normala priset. Ofta ingår ID-märkning. Hör med dina lokala veterinärkliniker. 

 

Giftiga vårblommor

Nu har äntligen våren kommit och alla vårblommor börjat komma upp i trädgårdar och rabatter som tex påskliljor. Många av dessa blommmor är mycket giftiga!

Den giftigaste delen av påskliljan är själva löken, men även knoppar, blommor och blad är giftiga. Påskliljans pollen är också giftigt vilket kan vara bra att komma ihåg om dina djur brukar springa på bordet. Får de pollen på pälsen är det lätt hänt att de slickar i sig detta. Symtomen på att djuret har förgiftats av påsklilja kommer ungefär sex till tolv timmar efter att djuret har ätit av liljan. Men, symtomen kan också komma långt tidigare. De första symtomen djuret uppvisar är: Kräkningar,trötthet,ökad salivering, skakningar, diarré,kramper (oftast har de ätit ganska mycket påsklilja innan kramper uppstår). Om djuret får njursvikt uppträder också följande symtom: Ökad törst, ökad urinering till följd av den ökade törsten, därefter minskad urinering till dess djuret inte kissar alls. Uttorkning och till sist död. Veterinärerna vet i dagsläget inte varför påskliljorna är så giftiga för djuren vilket gör att det heller inte tagits fram något motgift. 

 

Håll hunden kopplad! 

Som hundägare eller hundvakt är du skyldig att känna till rättigheter och skyldigheter som följer av att ha hund. För att veta vad som gäller måste man som hundägare läsa in sig på Lag (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter tillsynslagen och även de lokala ordningsföreskrifterna.

Tillsynslagen: 1§ talar om att hundar ska hållas under sådan tillsyn och skötas på ett sådant sätt som med hänsyn till deras natur och övriga omständigheter behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter. Vad är skada? Det kan vara att en hund biter annan hund eller river sönder någons kläder när hunden glatt hoppar upp på någon. Vad är olägenhet? Det kan vara att hunden frekvent har som fritidssyssla att jagar grannens katter. 16 § tillsynslagen talar om att under tiden 1 mars- 20 augusti ska hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt. Det är denna paragraf som många hänvisar till när de säger att det är koppeltvång nu. Har du en extremt lydig hund som i princip går fot vid din sida när den är lös får hunden vara okopplad, men har du en normal hund som t.ex. går ner i diken och luktar runt, då ska hunden vara kopplad för att förhindra att hunden stöter upp vilt. Under årets övriga tid, då ska hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att driva och förfölja vilt. Skulle hunden ändå jaga efter vilt så får jakträttshavaren eller någon som företräder denne, ta hand om hunden och fånga in hunden. Kan hunden inte tas om hand, får polisen i värsta fall avliva hunden. Kommunala föreskrifter: Om du rastar hunden inne i staden gäller de kommunala föreskrifterna. Dessa är lite olika utformade beroende på kommun. Grunden säger dock att det är koppeltvång på allmänna platser som gator, torg, bostadsområden, badplatser, sportanläggningar mm. Hunden ska vara kopplad även om den är extremt lydig. Är hunden okopplad kan polisen ge dig böter. En hundägare som brister i tillsynen av sin hund kan få ett föreläggande om att ha hunden kopplad. Om hundägaren bryter mot föreläggandet kan det sluta med att polisen omhändertar hunden och omplacerar hunden till ny ägare. Det kan till och med gå så långt att en hundägare får hundförbud. //Malin Germer (Polisen Örebro Fb)

 

Om din katt har kronisk diarré

Diarré hos en katt kan ha många orsaker och du skall naturligtvis konsultera en veterinär först och främst. Det kan röra sig om matallergi eller överkänslighet, virus, förgiftning etc. För att hjälpa katten kan man få försöka med tex specialfoder, diet på kokt vitfisk och/eller kokt ris, risavkok eller medel som återställer tarmbalans så som diarsanyl eller Fortiflora. I en del fall är diarrén omöjlig att få bukt med och veterinären hittar ingen orsak. Om man har en katt som från unge och stora delar av sitt liv levt på bytesdjur (rått kött) kan det vara idé att pröva om  en diet på enbart rå köttfärs förbättrar tarmbalansen. OBS! undvik fläskkött eller vildsvinskött som aldrig skall ätas rått då det kan innehålla Trikiner.

 

Om din katt försvinner!

Grips inte av panik om din katt försvinner. Katter är väldigt duktiga på att hitta krypin och inte synas så kolla först noga inomhus. 

Så snart du insett att katten försvunnit bör du ropa på den, gärna sent på kvällen och tidigt på morgonen. Ta med lite rasslande torrfoder i en påse eller skramla med bestick mot en tallrik bara katten förknippar ljudet med mat. Vissa skadade katter blir skygga och gömmer sig, även om de annars är sociala.

Det är viktigt att leta i garage, källare, bodar, skjul och andra liknande utrymmen. Det är vanligt att katter blir instängda av misstag på sådana ställen. Katten kan även vara för skygg för att våga gå ut när dörren öppnas och ligger istället kvar och trycker i ett mörkt hörn. Kolla särskilt företag och arbetslokaler i närheten. Katten kan ha blivit inlåst i samband med att lokalerna stängde för dagen.

Har någon granne just flyttat eller finns det affärer i närheten med leveransbilar? Hur osannolikt det än kan låta, har katter försvunnit just genom att gömma sig i en flyttbil.

Kastrerade katter och honor brukar stanna kvar i ett område på ca 400 m radie. Okastrerade katter vandrar dock betydligt längre, då ökar radien till det dubbla. Okastrerade hankatter kan vandra riktigt långt.

När en innekatt kommer ut, blir den i regel skärrad och beter sig inte alls som den katt du känner. Det är inte alls ovanligt att katten springer iväg i panik om den ser dig komma mot den. I sådana lägen är det viktigt att avbryta jakten, annars är risken stor att du skrämmer bort katten från området.

En katt på rymmen håller sig ofta gömd under dagen för att ge sig ut på jakt efter mat när det är mörkt. Om det regnar är chanserna små att hitta en katt. Katter håller sig undan vid dåligt väder och ligger och trycker någonstans.

  • Ställ ut mat under buskar eller balkonger varje dag i området där du tror att katten befinner sig. Kontrollera om maten är rörd dagen efter. Om katten hittar ett matställe är risken mindre att den flyttar  på sig.
  • Kontakta polisen genom att ringa telefonnumret 114 14 till Polisen,  besöka närmaste polisstation                                       eller göra din anmälan via Internet.
  • Kontakta djursjukhusen i området och gatukontoret (ansvarig för påkörda katter).
  • Prata med alla - affärsinnehavare, garageinnehavare, hundägare, pensionärer, grannar, barn, ungdomar mm. Undersök om någon brukar mata katter i området. Ta kontakt med den personen.
  • Be brevbärare, tidningsbud och folk som jobbar utomhus att hålla utkik efter din katt.
  • Sätt upp lappar! Massor av lappar. Överallt i närheten av platsen där katten försvunnit. I affärer, på dörrar, busshållplatser, biblioteket, pizzerior, på lyktstolpar - överallt där det passerar människor. Affischen bör innehålla en bra bild på katten. Ange datum, kattens färg, ålder/storlek, ras, kön, kännetecken, ditt namn och flera telefonnummer (som bevakas dygnet runt) och framförallt var katten försvann eller sågs senast. Utlova gärna hittelön! Lägg lappar i alla brevlådor i omgivningen.
  • Kontakta djurskyddsföreningar, djurhem och veterinärer. Sänd dem en lapp med efterlysning av din bortsprungna katt.
  • Sätt ut en annons på olika hemsidor. Nästan alla katthem har egna efterlysningsmöjligheter. Annonsera din sökannons på olika internetsöksidor. 
  • Sätt in en annons i dagstidningen. Vissa tidningar låter annonser om bortsprungna katter vara gratis - ett exempel är Göteborgs Posten.
  • Kontakta katthemmet eller kommunen (kommunskytten) och be att få låna en kattfälla. En sådan kan vara till stor hjälp, men be att få utförliga instruktioner över hur den fungerar.

NÄR DU HITTAR DIN KATT 
När du upptäcker din katt, kanske i ett buskage, gå inte fram till den. Stå still, sitt på huk, tala med lugn normal röst. Stirra inte katten i ögonen. Lys inte på den med ficklampa. Vänta tills den kommer fram och stryker sig mot dig.

Lyft inte genast upp katten. Smek den försiktigt, lyft sedan långsamt upp den. Katten är säkerligen skygg och skärrad. Råkar katten i panik, och du tappar den, blir den mer svårfångad i fortsättningen. Är du långt hemifrån, ta med en transportbox om katten inte är rädd för boxen.


Viktigt: Meddela alla kontaktade personer och instanser att katten återfunnits. Plocka ned alla uppsatta lappar! //inlägg av Alexej på Kattpolisen i Fokus