VANLIGA FRÅGOR

 

Här nedan presenterar vi vanliga frågor vi får med de svar som vi ger. Så innan du skriver eller ringer till oss så kan du se om du kan få svar här på din fråga.

 

Fråga: 

Kan ni ta hand om mitt husdjur tillfälligt?

Svar: 

Ja, vi har Katthotell med helpension som bokas genom personalen. Det är mycket populärt kring semestertider, storhelger och skollov så man bör vara ute i god tid för att försäkra sig om plats. Avgift:  vanlig taxa d v s 70:-/dygn för medlem och 100 :-/dygn för icke medlem. För två katter 150kr resp 120kr. OBS att kattens vaccination ej får vara äldre än 12 månader.

 

Fråga:

Jag vill adoptera. Hur går det till?

Svar:

Besök Djurhemmet under våra öppettider och träffa våra katter. När du bestämt dig för en katt pratar du personligen med personalen och kommer överens om när du skall hämta katten (du tingar katten för adoption) om du inte vill adoptera direkt. Det är personalen som avgör vem som är lämplig att adoptera. Vid adoption skrivs ett adoptionskontrakt som båda parter (djurhemmet och ny ägare) skriver under. Adoptionsavgift skall betalas in på vårt bankgiro 260-1201 inom 30 dagar. Glöm inte ange vad inbetalningen gäller och för vilket djur. Om du är intresserad av att adoptera en av de hundar vi förmedlar så besöker du  djurhemmet för en personlig intervju. Nästa steg i processen är att djurhemmets personal och du kommer överens om tid och plats för ett möte med hunden.  Det är personalen som avgör vem som är lämplig att adoptera en viss hund. Man utgår utifrån hundens behov vad som blir bäst för hunden.

 

Fråga:

Min katt är ID-märkt men vad behöver jag som ägare göra?

Svar: Som ägare är du i de flesta fall ansvarig för att registrera ID-märkningen. Om ID-märkningen inte registreras på kattens ägare så är den i praktiken värdelös eftersom det inte förs något sökbart register genom veterinärklinikerna över ID-märkningar. Det finns flera ID-register men det största och mest använda är SKKs DjurID.se . Du fyller i ett formulär som du normalt får av veterinären eller katt/djurhemmet. Går även att ladda ned från SKKs hemsida. En engångsavgift till SKK på drygt 100kr betalas in. Glöm inte att uppdatera uppgifter vid ägarbyte, flytt, byte av telefonnummer och att låta SKK veta om din katt försvinner eller dör. Du kan få svar på frågor här. Djurskyddet Kristinehamn tar numera hand om att registrerar ID-märkning på ny ägare. Vi tar ut en administrationsavgift på 130kr för detta. Vad det kostar att registrera ID hos tex Djur-ID.

 

Fråga:

Är alla katter som adopteras ut från Djurhemmet kastrerade?

Svar:

Alla katter ca 7 mån eller äldre är kastrerade, vaccinerade och ID-märkta när de adopteras ut. De är även fria från kvalster. Detta ingår i adoptionsavgiften. Om du adopterar en kattunge kontaktar du oss tillbaka när katten nått ca 7 månaders ålder. Djurhemmet ordnar då med kastreringen hos veterinär.

 

Fråga:

När kan jag besöka djurhemmet? Behöver jag boka tid?

Svar:

Normalt behöver du inte avtala en tid för att besöka djurhemmet. Skall du däremot hämta/lämna ett djur för adoption eller lämna/hämta en inackordering är det bra om personalen vet att du kommer så de kan förbereda pappersarbete, bur etc. Normalt finns alltid åtminstone en personal på plats under öppettider. Nuvarande öppettider för besök/telefontid är vardagar kl.13-16, lördagar, söndagar samt röda dagar kl.12-14. Det går att ringa och avtala annan tid med personalen.

 

Fråga:

Hur blir jag medlem?

Svar: 

Du ansöker om medlemskap via Djurskyddet Sverige. Enklast genom deras hemsida. Där kan du ange vilken förening du vill bli medlem i eller förnya ditt medlemsskap till.  Vår medlemsavgift är 300kr/år.

 

Fråga:

Jag vill skänka saker till er loppis. Var kan jag lämna det?

Svar:

Från och med 1 november 2017 ska saker som skänks till vår loppisverksamhet lämnas i vår nya lagerlokal på Första Industrigatan 2 B (mitt emot Ford)  på måndagar mellan kl. 14:00 – 17:00.  Hjärtligt välkomna dit!

Vi tar emot det mesta; porslin, glas, elektronik, köksredskap, verktyg, smycken, leksaker, barnprylar, saker för djur, spel, textilier, prydnader, konst, böcker. Allt tas tacksamt emot. Om du vill skänka större skrymmande föremål ber vi dig höra med vår loppispersonal först. 

 

Fråga:

Min katt är försvunnen vad skall jag göra och kan jag efterlysa den genom er?

 

Svar: Här kan du läsa om hur du skall tänka och gå tillväga om din katt försvinner. Vi kan lägga ut en efterlysning dels på vår efterlysningssida här på hemsidan, dels på Facebook. Vi håller även ett register med efterlysningar på djurhemmet. Du kan lämna en efterlysning i ett PM på vår Facebooksida eller skicka oss ett e-post till info@djurskyddetkristinehamn.se. Vi behöver följande information från dig:

  • Var och när försvann katten?
  • Utseende, kön, ålder och temperament på katten.
  • Är den ute- eller inne-katt?
  • Är katten kastrerad, ID-märkt OCH registrerad?
  • Bar katten halsband vid försvinnandet?
  • Namn på katten.
  • Bild/er på katten.
  • Kontaktinformation för dig som ägare eller till annan kontaktperson.

 

Fråga: 

Jag tänker adoptera en katt. Vad skall jag tänka på?

Svar: 

Det du behöver göra när du får hem katten är att du funderar på att försäkra din katt. Olyckor och sjukdomar händer förr eller senare och om man inte har en fösäkring blir det snabbt mycket dyrt även för enklare behandlingar och ingrepp.
Kattsäkra
Du kan förbereda genom att ordna ett kattsäkert hem. Har du balkong så skall den nätas in och säkras. Plocka bort giftiga krukväxter. Googla om giftiga krukväxter och snittblommor. Tips: ampelliljor är en bra krukväxt som det inte gör något om katten tuggar på. Odla kattgräs i en kruka eller blomlåda.
Skaffa minst en klös/klättermöbel. Det finns många som inte är så bra. Den behöver vara stabil och klösvänlig(där katten kan sträcka ut sig när den klöser. 
Bered plats i fönster så katten har utsiktsplats. Röj på hyllor och andra ytor där du har ömtåliga saker....Många katter är väldigt duktiga på att smidigt undvika att putta ned saker när de undersöker sin omgivning, klättrar och hoppar.... men inte alla. Sedan är det faktiskt inte alla katter som hoppar och klättrar speciellt mycket.
Halsband
Alltid att rekommendera ge katten ett säkerhetshalsband med ID-bricka eller tub. Säkerhetshalsband är antingen elastiskt eller har ett lås som går upp om katten fastnar. En del har en yta man kan skriva på annars kan man köpa en liten ID-tub eller gravera en ID-bricka. Även om din katt är en innekatt kan olyckan vara framme och katten råka komma ut. Då är det bra om kissen har halsband med ditt telefonnummer. Den som hittar katten kan då snabbt komma i kontakt med ägaren. Halsband som har reflex och bjällra rekommenderas. Reflex gör att katten syns bättre i mörker och bjällran är till för att ge småfåglar en chans.
Det finns olika typer av kattluckor på marknaden som endast kan öppnas av din katt genom ett specialhalsband. Kattluckan kommer då ofta med tillbehör för ett halsband.Tänk på att katten kan förlora sitt halsband och då inte tar sig in. Har man en lucka som öppnas för en katts chipmärkning undviker man detta. 

Leksaker

En kattunnel är jätterolig och några leksaker som lätta bollar är toppen. Pappkassar med handtagen bortklippta och en bordtennisboll är toppen. Hopknycklad pappersbit (ej med giftig trycksvärta). Sk kattspön brukar vara roligt både för katt och ägare. Kartonger är något alla katter ääälskar.  
UNDVIK: alla sorter av snören, gummisnoddar, hårdplastleksaker (som ofta går sönder och skapar vassa plastbitar som kan skada både dig och katten) eller leksaker med detaljer som kan komma loss och sväljas (tänk barnsäkring). Många leksaksmöss har tex nos och ögon av hårdplast som har en vass hullingförsedd pigg. Ta en sax eller tång och pilla bort dessa så är musen OK. Du kan ju själv tänka dig om katten, som gillar att tugga på saker, får i sig något som liknar en spik med hullingar, en vass plastbit eller ett vasst presentsnöre.... Snören-katten älskar snören och det är OK att leka med katten och snören men lämna aldrig snören och annat ute. Det går på en sekund så orsakar kattens sträva tunga kombinerat med sväljreflexen att katten kan få i sig massor med snöre. Det kan orsaka stora livshotande problem och behöva akut operation i värsta fall om det inte lyckas komma ut den naturliga vägen (så låt alltså inte stickgarn, sytråd, gummisnoddar eller presentsnören ligga framme). OBS att katter kan öppna lådor och skåpluckor.....
Katter gillar helt enkelt att tugga på saker. En del mer än andra. De tycker om sådant som påminner om bytesdjur i textur eller konsistens. En del katter tycker väldigt mycket om att tugga på ylle (tex filtarnas fransar), strumpor eller handdukar. Tips: har du snoddar till tex persienner så rulla ihop dessa så de inte hänger ned. 
Transport
Köp en stor och stadig transportbur med en bra lucka som inte kan gå upp och katten smita. Tips: låt transportburen stå framme med öppen eller borttagen lucka. Gör det till ett mysigt krypin för katten med mjuk filt och kanske lite kattgodis i då och då. Då blir det inte lika traumatiskt för katten med transporter.  Feliway är en syntetisk feromonspray du kan köpa på apoteket. Finns även i sprejdosett som man sticker i elurtaget. Sprejen har dels en lugnande effekt om katten är stressad (tex vid transporter och veterinärbesök. Spreja lite på en bomullstuss(och lägg i buren) eller på en filt en liten stund innan katten skall transporteras. Feliway har flera användningsområden. Kolla hemsida eller på Fb. Lite dyrt men drygt. 
Kattlådor
Rekommenderar två lådor för en katt. Inte alla men många katter gillar att göra nr 1 i en och nr 2 i den andra... Många kattlådor är täckta och försedda med en lucka. Inte alla katter gillar detta så testa om de tvekar eller inte vill gå. Ta bort luckan först. Klumpande kattsand är definitivt bäst både för dig och katten. Drygare, lätt att göra rent och resten av sanden hålls ren. Lådans sand bör göras ren varje dag. Parfymerad kattsand och kattsand som är allt för finfördelad och dammar rekommenderas ej. Det tex  miljövänliga alternativ som pellets som kräver en speciallåda. Är billigare, lätt, miljövänligt och komposterbart men opraktiskt, blir snabbt lukt och många katter vägrar att gå på lådan...
Mat och vatten
Matskålar och vattenskål är bäst i rostfritt. Hygieniskt och lätt att diska. Byt vatten minst varje dag. Diska skålarna ordentligt. Många katter gillar att dricka vatten ur en rinnande kran. Vattenskålen eller vattenfontänen bör inte stå för nära matskålarna. Det är en nedärvd instinkt att katter inte vill dricka vatten nära döda djur och att vatten skall vara färskt och helst rinnande. Det finns många olika vattenfontäner för katt på marknaden. Det är inget nödvändigt men kan ofta få katten att dricka bättre. Ett billigare och mindre krångligt alternativ är att ha flera vattenskålar och gärna någon som står högt tex på diskbänken. Kom ihåg att vattnet även då skall bytas ofta liksom att man måste byta filter och rengöra fontänen noga. Köp en fontän som är lätt att göra ren och byta filter på. 
Vill du ge katten mjölk så köp laktosfri mellanmjölk. 
Köp ett torrfoder för din katt som passar för dess livsstil tex för kastrerad katt, innekatt, junior, senior etc. Torrfoder är bra för tänderna då det skaver bort tandsten (som alla katter får) Blötfoder är bra komplement till torrfoder. Det är viktigt att katten får i sig vätska under dagen. Inte alla katter dricker tillräckligt och då är blötfoder bra. 
Det finns väldigt mycket foder på marknaden. Undvik de allra billigaste fodren eftersom de ofta innehåller ämnen i för stor och skadlig mängd. Byter du foder så blanda ut med det gamla och gå gradvis över till nytt foder. Katter har känsliga magar och att tvärt introducera ett nytt foder kan orsaka magproblem.
En del katter har matallergier precis som människor och tål kanske inte vissa foder tex de med spannmål i. Då får man prata med veterinären.
Tonfisk älskar de flesta katter men skall ges i moderation. Inte nyttigt att ges för ofta. Undvika mat med mycket salt. En räka då och då men inte många och inte ofta.
Kokt vitfisk kan man ge och risavkok om kattens mage är dålig men kokt fisk som tex strömming eller sej är mums då och då.  En rå äggula (aldrig äggvita) är bra att ge katten ibland. Ger fin päls (liksom lite strömming).
Många kattägare låter torrfoder stå framme hela tiden och kanske kompletterar med lite blötfoder morgon och kväll. Man får pröva sig fram. En del katter har ett beteende där de äter alldeles för mycket och till slut äter så de spyr upp. Då får man kanske fundera på att ta bort maten och portionera ut på särskilda tider. Det gäller att katten håller en lagom vikt. 
Sjukdom och skötsel
Speciellt kastrerade hankatter kan få problem med urinvägarna. Urinsten tex. Ofta beror det på att katten inte dricker ordentligt. Viktigt att hålla koll om katten börjar gå på låda ofta, kissar utanför eller sitter och trycker och inget eller lite händer. Kan även bli blod i urinen. De kan även börja kissa på filtar och mjuka mattor tex. Då är det väldigt viktigt att man kommer till veterinären och katten får behandling snabbt. Obehandlat leder urinvägsinfektioner och/eller urinsten till nedsatt njurfunktion, organkollaps och död. Även honkatter kan få problem med urinvägarna med tex urinvägsinfektioner. Ofta beror urinvägsinfektioner på just dåligt vätskeintag men också på stress (både hon- och han-katter). Det kan vara att katten genomgått större förändringar eller är rädd för något och stressad. Katter är vanedjur så förändringar i boende, nya möbler, familjesammansättningen, en ny katt i familjen, nya arbetstider för matte etc kan påverka och man får räkna med att katten i början måste vänja sig vid ny situation.
Om en katt slutar använda lådan så är det oftast ett tecken på att katten inte mår bra. I andra hand att den protesterar mot något, inte trivs eller att lådan inte står på en optimal(för katten) plats. 
Har du en innekatt måste klor klippas kanske 1 gng/vecka. Klipp försiktigt så pulpan inte skadas. Investera i en bra klosax och kam/borste.  Har du en långhårig katt kräver den mycket pälsvård men även korthåriga katter älskar att bli ompysslade och behöver pälsvård. 
Glöm inte kolla kattens öron för kvalster och smuts. Det finns öron och ögonskölj på apoteket. Om din katt är ute så måste du kolla efter fästingar och om katten har mask.  Kolla även regelbundet efter knölar, bölder, sår och skador. Under sommarhalvåret bör du ge din katt ett medel som håller fästingarna borta. Finns även halsband och hängen mot fästingar. Avmaska katten ca 1-2 ggr/år om det är en utekatt.
Apoteken har bra små böcker om kattens skötsel , sjukdomar etc. Investera även i en bra bok om kattraser, beteende och skötsel. Det finns även bra böcker om hur man håller en innekatt. En oändlig mängd information finns att hämta på nätet men tänk på att vara källkritisk.