Kommande aktiviteter

FÖRELÄSNING

Den 12/11 har vi glädjen att välkomna Caroline Alupo som föreläser under rubriken "Hundars känsloliv och våra kulturkrockar". Caroline är utbildad etolog, diplomerad hundpsykolog och diplomerad hundinstruktör. Hon arbetar utifrån ett holistiskt perspektiv och är en mycket engagerad och skicklig föreläsare. Vidare är hon krönikör som skriver i tidningen "Härliga hund". Du kan läsa mer om Caroline här.

 

Bella

 

FAVORIT I REPRIS!
Vi anordnar en ny föreläsning med Per Jensen under våren 2019- håll utkik i medlemsbrevet efter mer information!

 

 

 

Stipendieutdelning

14 mars kl. 18.30

Den 14 mars 2018 hölls årsmötet tillsammans med den högtidliga utdelningen av föreningens djurskyddsstipendium: Stipendiet delades ut till dessa tre projekt:


1. Abtin Mojarradi bedriver forskning om B-12 brist hos hundar med epilepsi.

2. Djurskyddet Sigfrid bedriver ett djurhem i Gemla och håller nu på att starta upp sin verksamhet ordentligt.

3. Elin Hirsch och Christina Lindquist forskar vanligtvis om beteende hos katter och arrangerar nu en seminariedag för utbildning av personal och volontärer vid svenska katthem.

 

På dessa länkar hittar ni gärna igenom verksamhetbesättelsen och årsredovinsingen för 2017.

 


Medlemsresa 2018

 Lördagen den 7 april 2018 gav vi oss ut på ett nytt spännande äventyr! Denna gången var det Hornborgarsjön och den berömda trandansen som var målet. Visste du att tranorna till en början samlades till trakten för att ta del av den potatisodling som då fanns för brännvinstillverkning? För att undvika att traborna åt upp potatis började traktens potatisodlare att lgga ut spannmål för att locka djuren med istället- idag är Hornborgarsjön välkänt för sin Trandans! För dagen fanns ca 16 400 tranor tillsammans med flertalet andra fågelarter. Vi fick även se tre havsörnar!

 

hornborgarsjon


Väl på plats fick vi en guidad tur av Lotta Berg som är veterinär och forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet. Lotta är en av de forskare som tidigare fått stipendium av Djurskyddet kronoberg då hon studerade djurskydd och hälsa hos slaktkycklingar. 

 

Tack Harry för en väl arrangerad resa!

 

Från tidigare föreläsningar

Från bästa vän till skönhetsdrottning
- Vad får vår utseendefixering för konsekvens för hunden?

 

Linnéa Stålhandske som är husdjursagronom med ett extra intresse för djurvälfärd och etologi. Linnéa har tidigare under tio års tid jobbat som djurskyddsinspektör i Skåne och Stockholm. Hon har arbetat mycket med sällskapsdjur och har då haft fokus på hundavelsproblematik. För nuvarande jobbar Linnéa som djurlärare på ett gymnasium. Den 10 Oktober 2017 hade vi glädjen att få lyssna på Linnéas kunskaper om utseendefixering och hundavel.

 

Stort tack till såväl Linnéa som till de som kom och lyssnade.

 

 

IMG_2337

Föregående föreläsningar av Veterinär Sandra Draaisma och Stefan Gunnarsson

 

 

Sandra föreläste under rubriken "Hästtandvård- mer än bara tandraspning" och berättade om hästens mun och tänder. Vilka problem som kan uppstå och hur hästens munhåla ska se ut. Sandra är hästdontolog och pratade också om vikten av att anlita en person med gedigen utbildning för att titta hästen i munnen och uppmanade åhörarna att fråga angående utbildningar.

 

hästskalle

 

Karin pratade om hur du kan aktivera ditt/dina husdjur på olika sätt och önskar att vi alla till slut ska skrota matskålarna och istället mata våra djur på sätt som tar längre tid.

 

Stefan höll ett intressant föredrag om höns där han bland annat berättade om hur du undviker sjukdomar i din hönsbesättning. Råd för detta är bland annat att ge dina hönor fri tillgång till vatten som byts dagligen, diska foder- och vattenautomater dagligen och undvik att utfodra dina hönor utomhus för att inte gnagare kommer till din hönsgård. Läs mer under fliken "Tips och råd om djur".

 

För att ta del av föreningens verksamhetsberättelse för 2016, klicka här!

 

Lyckad Föreläsning med kattbeteenderådgivaren
SUSANNE HELLMAN HOLMSTRÖM

 

Den 19 januari hade ni möjlighet att lyssna till kattbeteenderådgivaren Susanne Hellman Holmströms föreläsning "i Huvudet på din katt" här i Växjö, anordnad av Djurskyddet Kronoberg.

 Kattkva ̈ll1

 

Kattkva ̈ll2

 

 

 

Intresserad av att sitta i vår styrelse?

Känner du någon som kan vara intressant som styrelsemedlem i Djurskyddet Kronoberg?

Vi har alltid behov av personer som brinner för djurskydd, känner du att du eller någon du känner är rätt person, kontakta styrelsen på info@djurskyddetkronoberg.se och berätta mer.

 

Djurskyddets hjälptelefon

Djurskyddet Kronoberg har nu sakta börjat avveckla arbetet med hjälptelefonen då samtalen drastiskt har börjat minska i samband med ökad internetanvändning. Därför väljer vi nu att utveckla hemsidan för att underlätta för de som är oroliga över djur som far illa. Just nu är hemsidan unde uppbyggnad men du kommer att finna information om vart du kan vända dig då du misstänker att djur far illa under fliken "Djur i nöd".
Styrelsen vill också passa på att tacka Annkatrin Fredriksson för den tid och det engagemang hon har lagt ner på att svara i Djurskyddets hjälptelefon under så många år. En stark insats av Annkatrin!

 

Kan du hjälpa oss?

  • Hjälp till att dela ut vår folder och på så sätt sprida information om vår förening.
  • Kanske jobbar du i affär där den kan ligga vid kassan?  Maila till info@djurskyddetkronoberg.se så skickas de till dig.
  • Vi behöver fler aktiva medlemmar! Vid föreläsningar, aktiviteter, arbetsgrupper osv, all hjälp är välkommen. Hör av dig på info@djurskyddetkronoberg.se

Vad händer i Djurskyddet Sverige?

Djurskyddet Kronoberg är anslutna till riksorganisationen Djurskyddet Sverige. Läs mer om aktuella ämnen på deras hemsida. Djurskyddet står för ett antal pressreleaser varje månad, och bevakar den nya djurskyddslagen.

Läs mer på www.djurskyddet.se

 

 

 

AKTUELLT

 

Kommande föreläsningar:

 

Caroline Alupo föreläser för röeningen den 12/11. 
Föreläsningen går under rubriken "Hundras känsloliv och våra kulturkrockar".

 

Under våren 2019 planers en ny föreläsning med Per Jensen!

 

Vem vill ha e-post?

 

Vi har hittills skickat nyhetsbrev och meddelande till våra medlemmar med vanlig postgång. Det spar både portokostnad och miljö om vi kan sända e-post istället för vanliga brev.

De som hellre vill ha e-post från oss ombeds att meddela oss om detta på into@djurskyddetkronoberg.se

NYHETSBREV

Vill du ta del av Djurskyddet Sveriges nyheter direkt i din
e-post? Anmäl dig till nyhetsbrevet på Djurskyddet Sveriges hemsida!