Kommande aktiviteter 2020

 

Föreläsning tisdag 7 april 2020: Starka möten – hundar för hälsa och livsglädje!

Flyttas till hösten pga. coronaviruset. Datum meddelas senare.

 

Datum: 7/4 2020 kl. 18:30 - c:a 20:30. Flyttas till hösten pga. coronaviruset. Datum meddelas senare.

Plats: Equmeniakyrkan, Bergövägen 2, Växjö.

 

Vårdhundar, terapihundar, resurshundar, läshundar – under de senaste åren har det vuxit fram en rad benämningar för hundar som används i arbete med människor. Men vad är det egentligen som händer mellan människa och hund?

 

Den 7 april klockan 18.30 kommer Jenny Wibäck och föreläser om samspelet mellan människa och hund. Jenny är verksam som föreläsare, skribent och träningscoach inom hundsport. Under åren 2014-2018 har hon även utbildat resurshundförare. Jenny är författare till bland annat boken ”Starka möten”.

 

Starka Mo ̈ten

 

2019 års djurskyddstipendier:

Albin Gräns 
För delfinansiering av ett projekt för bedövning och avlivning av produktionsfisk. 

Vilket vi anser vara ett arbete som i framtiden kommer att gynna välfärden för ett stort antal djurindivider.

 

Torun Wallgren
För att göra en vetenskaplig sammanfattning till grisproducenter kring den forskning som gjorts om svansbitning och användning av halm i griskättar. En direkt spridning av det forskningen säger ut till våra producenter kan öka djurvälfärden för grisar i produktion.

 

Voov.(Veterinär Omtanke Om Våldsutsatta)
Ordförande Nathalie Nordén gör en informationsfilm om sambandet mellan våld i nära relation och våld mot husdjur. Filmen ämnar sprida information om Voov till personer som lever i våld i nära relationer men inte vågar lämna på grund av hot mot husdjur och därmed underlätta för dessa att lämna den destruktiva relationen bakom sig.

 

 

Tidigare föreläsningar under 2019:


KATTENS SPRÅK OCH SIGNALER

 

Vi vill rikta ett tack till kunniga etologen och föreläsaren Lisa Berglund. Under sin föreläsning i Växjö, på självaste alla hjärtans dag, drog hon fullt hus!
Läs gärna mer om Lisa på hennes hemsida.

 

FÖRELÄSNING- Med Per Jensen!

Den femte mars bjöds än en gång den uppskatade föreläsaren Per Jensen till Växjö!
Per är forskare i etologi (läran om djurens beteenden och orsakerna till dem) vid Linköpings Universitet. han är även författare till ett flertal böcker om hundar, men hra även släppt böcker om produktionsdjur. Just nu är han aktuell med sin nya bok "Djurens Känslor" som berör ett flertal olika arter- Vilket han föreläste om under årets föreläsning.

 

Föreningen uttalar sig om vikten av att köpa Svenska råvaror. 

 

"Det finns många skäl att köpa svenskt. Bland annat:

• Djur behandlas på ett betydligt bättre sätt i Sverige än i de flesta andra länder.

• En rapport från europeiska kommissionen 2011 redovisar att 75 procent av alla kor i EU slaktas utan bedövning. Det tar minst ett par minuter för korna att förlora medvetandet vid sådan slakt beroende på blodkärlens anatomi."

 

Skriver vår ordförande, Björn Dahlén i Smålandsposten den 2/10-2018.

För att läsa hela texten, tryck här.

 

 

 

Aktiviteter under 2018

14 mars 2018

Den 14 mars 2018 hölls årsmötet tillsammans med den högtidliga utdelningen av föreningens djurskyddsstipendium: Stipendiet delades ut till dessa tre projekt:


1. Abtin Mojarradi bedriver forskning om B-12 brist hos hundar med epilepsi.

2. Djurskyddet Sigfrid bedriver ett djurhem i Gemla och håller nu på att starta upp sin verksamhet ordentligt.

3. Elin Hirsch och Christina Lindquist forskar vanligtvis om beteende hos katter och arrangerar nu en seminariedag för utbildning av personal och volontärer vid svenska katthem.

 

På dessa länkar hittar ni gärna igenom verksamhetbesättelsen och årsredovinsingen för 2017.

 


Medlemsresa 2018

 Lördagen den 7 april 2018 gav vi oss ut på ett nytt spännande äventyr! Denna gången var det Hornborgarsjön och den berömda trandansen som var målet. Visste du att tranorna till en början samlades till trakten för att ta del av den potatisodling som då fanns för brännvinstillverkning? För att undvika att traborna åt upp potatis började traktens potatisodlare att lgga ut spannmål för att locka djuren med istället- idag är Hornborgarsjön välkänt för sin Trandans! För dagen fanns ca 16 400 tranor tillsammans med flertalet andra fågelarter. Vi fick även se tre havsörnar!

 

hornborgarsjon


Väl på plats fick vi en guidad tur av Lotta Berg som är veterinär och forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet. Lotta är en av de forskare som tidigare fått stipendium av Djurskyddet kronoberg då hon studerade djurskydd och hälsa hos slaktkycklingar. 

 

Tack Harry för en väl arrangerad resa! 

 

Intresserad av att sitta i vår styrelse?

Känner du någon som kan vara intressant som styrelsemedlem i Djurskyddet Kronoberg?

Vi har alltid behov av personer som brinner för djurskydd, känner du att du eller någon du känner är rätt person, kontakta styrelsen på info@djurskyddetkronoberg.se och berätta mer.

 

 

Kan du hjälpa oss?

  • Hjälp till att dela ut vår folder och på så sätt sprida information om vår förening.
  • Kanske jobbar du i affär där den kan ligga vid kassan?  Maila till info@djurskyddetkronoberg.se så skickas de till dig.
  • Vi behöver fler aktiva medlemmar! Vid föreläsningar, aktiviteter, arbetsgrupper osv, all hjälp är välkommen. Hör av dig på info@djurskyddetkronoberg.se

Vad händer i Djurskyddet Sverige?

Djurskyddet Kronoberg är anslutna till riksorganisationen Djurskyddet Sverige. Läs mer om aktuella ämnen på deras hemsida. Djurskyddet står för ett antal pressreleaser varje månad, och bevakar den nya djurskyddslagen.

Läs mer på www.djurskyddet.se

 

 

 

AKTUELLT

 

Kommande händelser:

 

Föreläsning med Jenny Wibäck tisdag 7 april 2020 - Flyttas till hösten pga. coronaviruset. Datum meddelas senare.

 

Datum: 7/4 2020 kl. 18:30 - c:a 20:30.

 

Plats: Equmeniakyrkan, Bergövägen 2, Växjö.

 

 

Vårdhundar, terapihundar, resurshundar, läshundar – under de senaste åren har det vuxit fram en rad benämningar för hundar som används i arbete med människor. Men vad är det egentligen som händer mellan människa och hund?

 

Den 7 april klockan 18.30 kommer Jenny Wibäck och föreläser om samspelet mellan människa och hund. Jenny är verksam som föreläsare, skribent och träningscoach inom hundsport. Under åren 2014-2018 har hon även utbildat resurshundförare. Jenny är författare till bland annat boken ”Starka möten”.

 

 

 

Vem vill ha e-post?

 

Vi har hittills skickat nyhetsbrev och meddelande till våra medlemmar med vanlig postgång. Det spar både portokostnad och miljö om vi kan sända e-post istället för vanliga brev.

De som hellre vill ha e-post från oss ombeds att meddela oss om detta på info@djurskyddetkronoberg.se

NYHETSBREV

Vill du ta del av Djurskyddet Sveriges nyheter direkt i din
e-post? Anmäl dig till nyhetsbrevet på Djurskyddet Sveriges hemsida!