AKTUELLT

Föreningen har blivit med chipläsare

Som service till våra medlemmar och andra som behöver hjälp med att kontrollera chipmärkningar på t.ex. upphittade djur, finns numera en chipläsare att tillgå i föreningen. 

 

Föreläsning med Ylva Stockelberg 21 maj 

Kattexperten och författaren Ylva Stockelberg, som just nu skriver på sin nionde bok om katter, kommer till Hantverksgården i Hästveda och delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter. Föreläsningen är gratis och öppen för alla, medlemmar som icke-medlemmar och börjar klockan 13.00. Lite innan föreläsningen, 11.30 är det ett öppet medlemsmöte på samma plats. Ta med dig en vän  eller flera - som är nyfiken på vår verksamhet! Fika finns till självkostnadspris.

 

Årsmöte på Kafé Verum 12 februari 2017

Söndag 12 februari håller Djurskyddet Nordostskåne årsmöte på Kafé Verum i Hässleholm klockan 15.00. Sedvanliga årsmöteshandlingar finns tillgängliga på mötet. Föreningen bjuder på fika. Gamla och nya medlemmar hälsas välkomna!

 

Ramona Pedersen blev Nordostskånes Djurvän 2016

Djurskyddet Nordostskåne har nu utsett Nordostskånes Djurvän 2016. I år delas priset ut för femte gången och går till Ramona Pedersen i Algustorp utanför Ballingslöv i Hässleholms kommun. Motiveringen lyder: "Under många år har hon tagit hand om många olika sorters djur. Hon har öppnat sin dörr för djur som behövt tillfälliga hem och hon har också hjälpt till med omplaceringar för de djur som inte fått en permanent fristad hos henne. Genom att verka för djurens bästa i vardagen visar hon att individuellt engagemang kan bidra till att göra också det stora sammanhanget lite djurvänligare. Därför utses Ramona Pedersen till Nordostskånes Djurvän 2016.” Utmärkelsen Nordostskånes Djurvän delades ut för första gången 2012, då den gick till Marie Gustavsson i Sandåkra. 2013 gick priset till Marita Ljunggren (Linus katteria) och 2014 till Annica Annell (Adseke hundskola) och 2015 till Ulrika Bengtsdotter (Husdjurshjälpen Skåne). Priset kommer att delas ut i samband med något av de evenemang som Djurskyddet Nordostskåne planerar för under våren 2017.

 

Dags att nominera Nordostskånes Djurvän 2016

Vem tycker du har gjort något extra för djuren i år? Nu är det dags att nominera kandidater till Nordostskånes Djurvän 2016. Senast 2 december vill vi ha in din nominering som förutom namn på din kandidat också ska innehålla en kort motivering. Du mejlar din nominering till djurskyddetnos@ordsmedjan.dk. Medlemmar i Djurskyddet Nordostskånes styrelse kan inte nomineras. Pristagaren utses 30 december(2016-09-27)

 

Johan Beck-Friis föreläser i Hästveda

15 augusti klockan 17.30 slår vi upp portarna till Hantverksgården i Hästveda. En halvtimme därefter föreläser Johan Beck-Friis, regeringsexpert på veterinärt djurskydd och tidigare styrelseledamot i Djurskyddet Sverige, om extremavel av hundar. Föreläsningen har rubriken Veterinärmedicinska aspekter på extrem exteriöravel av hund och är gratis. Fika finns till försäljning och vi hoppas på stor uppslutning, då det gäller ett högaktuellt ämne. (2016-07-04)

Hundavel J B -f

 

Hannah Kendrup invald i förbundsstyrelsen

Under Djurskyddet Sveriges förbundsstämma i Stockholm 21-22 maj, valdes Djurskyddet Nordostskånes vice ordförande, Hannah Kendrup, in i förbundsstyrelsen. Det innebär att hon under minst två års tid kan vara med och driva viktiga frågor på riksplanet. Du kan läsa mer om den kompletta förbundsstyrelsen i tidningen Djurskyddet.

(2016-05-22)

 

Ulrika Bengtsdotter Nordostskånes Djurvän 2015

Djurskyddet Nordostskåne har nu utsett Nordostskånes Djurvän 2015. I år går utmärkelsen till Ulrika Bengtsdotter, grundare och oförtröttlig eldsjäl bakom Husdjurshjälpen.Skåne. Gruppen har i dag närmare 11 000 medlemmar på Facebook och otaliga är de djur som därigenom hittat hem igen.

- Det finns människor som tror att det finns ett motsatsförhållande i att hjälpa djur gentemot att hjälpa människor, säger Djurskyddet Nordostskånes ordförande, Jeanette Thelander.

- Men Ulrika Bengtsdotters Husdjurshjälpen visar väldigt tydligt att medkänsla och hjälp riktad till djur också hjälper och gagnar människor i allra högsta grad. Även i sådana fall där till exempel en bortsprungen hund eller katt aldrig hittas eller till och med hittas död eller döende, uttrycker människor sin djupa tacksamhet för det stöd som Husdjurshjälpen har gett.

Motiveringen lyder: ”Att förlora en familjemedlem och aldrig få visshet i vad som egentligen hände är bland det svåraste en människa kan råka ut för. För den som går förlorad är situationen naturligtvis minst lika svår. Att vara ensam, rädd, hungrig och frusen, kanske dessutom skadad och ha ont innebär ett enormt lidande för den enskilda individen. Tack vare Ulrika Bengtsdotter och hennes kolossala engagemang är det dock många individer som hittar hem igen. Djur av alla de slag räddas från lidande och död, samtidigt som människor får uppleva lyckan när en älskad vän kommer tillbaka. Ulrika Bengtsdotter skänker hopp till både djur och människor och har också inspirerat många frivilliga som under årens lopp hjälpt till i sökandet efter de försvunna. Därför utses Ulrika Bengtsdotter till Nordostskånes Djurvän 2015!"

 

Dnos Jul 2

 

Djurskyddet Nordostskåne julade på Stortorget

I samband med den första julskyltningshelgen i Hässleholm, 5 december passade Djurskyddet Nordostskåne på att arrangera en Skånsk Djurskyddsdag i föreningsstugan på Stortorget. I stugan fanns på schemalagda tider olika inbjudna experter som svarade på frågor och berättade om sina respektive expertområden.

 

Nominera Nordostskånes Djurvän 2015!

Vem har gjort något extra för djuren i år? Eller finns det någon som alltid gör det där lilla extra för att djur ska må bra? Känner du honom eller henne, så nominera personen till Nordostskånes Djurvän 2015! Vi tar emot nomineringar fram till och med 11 december på e-post: nos-djurvan@ordsmedjan.dk. Du kan också gå in på vår facebook-sida och skriva in din nominering där. Du måste ange för- och efternamn på den du nominerar och även berätta varför du vill nominera just den personen. Pristagaren utses 30 december.

 

Dnos -hundinvigning (1)

Hundfest i Hästveda 19 april!

Söndag 19 april klockan 11.00 återinvigs hundhägnet i Hästveda. Hägnet är sedan några månader tillbaka Djurskyddet Nordostskånes och där kommer vi att ha många aktiviteter och roliga sammankomster framöver. Hägnet har fått en egen undersida, se menyn ovan. Under söndagen bjuder vi på massor av prova-på-aktiviteter för dig och din bästa vän och vi serverar dessutom både kaffe och bubbel med tilltugg helt gratis. Så kom och fira med oss, karta och annan info hittar du här.

 

 

hobbyhons

Höns i trädgård och uthus

Upptäck vilka trivsamma och roliga djur hönor är! För att inte tala om vilka goda ägg de lägger... Allt fler skaffar höns till husbehov. I dag får man ha höns även i vanliga villakvarter inom detaljplanelagt område, men vad är det för regler som gäller? Och om jag vill ha höns, vad ska jag tänka på? Hur ska de bo, vad äter de, hur beter de sig? Välkommen till en trevlig informationskväll om hobbyhöns, 31 mars klockan 18.15-20.00 i Hässleholms kulturhus, arrangerad av Djurskyddet Nordostskåne och Studiefrämjandet Mittskåne! Kvällen är kostnadsfri, men vi vill ha in en anmälan om att du kommer, då antalet platser är begränsat. Anmäl dig till 31-3@ordsmedjan.dk, ring eller SMS:a till 0708-11 28 16.

 

Annica Annell Nordostskånes Djurvän 2014

Djurskyddet Nordostskåne har utsett Nordostskånes Djurvän 2014. I år går utmärkelsen till Annica Annell i Adseke utanför Hässleholm.

Annica driver sedan 2008 Adseke Hundskola, som genom åren invigt många nyblivna mattar och hussar i hundens tanke- och känslovärld. Hon har lång erfarenhet och utbildning på högskolenivå, men är ödmjuk inför sin uppgift som länk mellan i många fall nyblivna och oerfarna hundägare och deras hundar. Det gör bland annat att Annica ständigt vidareutbildar sig och tar del av de senaste forskningsrönen kring hundar och samspelet mellan hund och människa.

 - Många djurvänner arbetar konkret och handfast med att hjälpa djur som har det svårt på olika sätt i en akut situation, säger Djurskyddet Nordostskånes ordförande, Jeanette Thelander. Det är en jätteviktig uppgift, men vi vill förstås helst att djur helt ska slippa hamna i dessa utsatta situationer. Därför har vi i styrelsen den här gången valt att lyfta fram en kandidat som gör ett oerhört viktigt förebyggande arbete.

Motiveringen lyder: Annica Annell gör ett stort arbete där hon lär ut positiva träningsmetoder för hundar och verkligen når ut till många. Genom sitt förebyggande arbete verkar hon för bättre kunskap, förståelse och respekt för hunden. I förlängningen leder det till att hundar slipper bli missförstådda och hamna i situationer där risken för omplacering eller avlivning är överhängande. Därför utses Annica Annell till Nordostskånes Djurvän 2014!

 

Per Jensen föreläser på Skånes Djurskyddsdag

Söndag 16 november gästar etologiprofessorn, föreläsaren och författaren Per Jensen Hässleholm för att ge två föreläsningar. På förmiddagen blir det en föreläsning om hund, på eftermiddagen en föreläsning om lantbruksdjuren.

Föreläsningarna äger rum i Hässleholms kulturhus, ett knappt stenkast från tågstationen.
Förhandsanmälan och förskottsbetalning krävs. Du betalar 200 kronor för heldag, det vill säga båda föreläsningarna. Medlemmar i någon av Djurskyddet Sveriges medlemsföreningar (eller direktanslutna medlemmar) får 50 kronors rabatt på priset. För anmälan skicka ett mail till djurskyddsdagen@gmail.com, så får du mer information om hur du går tillväga.
Arrangör är Djurskyddet Nordostskåne i samarbete med Studiefrämjandet
Du kan läsa mer om Per Jensen och hans böcker på hans egen hemsida. Per har även en forskningsblogg som du hittar här.

 

Nordostskånes Djurvän 2013 utsedd

Det blev Marita Ljunggren, föreståndare för Linus katteria i Finja, som av en enig styrelse utsågs till Nordostskånes Djurvän 2013. Genom åren - katterian firar 10-årsjubileum 2014 - har hundratals katter fått nya hem och bättre liv genom Maritas försorg. Motiveringen lyder:

"I många år har Marita Ljunggren arbetat hårt för att bygga upp en välfungerande hjälpverksamhet för behövande katter. Men hennes engagemang sträcker sig långt över artgränserna och innefattar alla djur och människor. Tack vare henne har hundratals katter fått byta hårda och tuffa liv där svält, kyla och sjukdomar hör till vardagen, mot trygghet och värme. Genom sitt föredömliga sätt att värna de allra minsta och mest utsatta i samhället visar hon att det går att göra stor skillnad genom personligt engagemang. Därför utses Marita Ljunggren till  Nordostskånes Djurvän 2013!"

Prisutdelningen äger rum under våren 2014.

 

Årsmötet 2014

Datum för årsmötet 2014 har bestämts till lördagen den 15 mars klockan 14.00. Mötet äger rum i Lillsjöstugan i Hästveda. Du hittar vägbeskrivning etc här. Mer info om årsmötet kommer framöver.

 

Julfika med Djurskyddet Nordostskåne 7 december

Ta en paus i julklappsjakten! Lördag 7 december hälsar vi alla medlemmar välkomna till konditori Bjärnors i Hässleholm klockan 13.00. Föreningen bjuder då alla medlemmar på en julfika och ett tillfälle att sitta ner i lugn och ro och utbyta idéer och tankar med likasinnade. Även du som inte har blivit medlem ännu, men som är intresserad av att komma med i vår djurvänliga skara är välkommen på en kopp kaffe och något gott.

 

Tack alla ni som skrev på!

Under julskyltningen lyckades vi, trots halv storm och omkullblåsta bord och stånd på Stortorget i Hässleholm, att samla in många namn till stöd för en schysst behandling av angorakaniner. Vi vidarebefordrar listan till Djurskyddet Sverige, som kommer att överlämna namnen i samband med att man uppvaktar branschorganisationen Svensk Handel i början av januari. Ett stort tack till alla er som skrev på - missade du oss, så kan du gå in direkt på Djurskyddet Sveriges hemsida och skriva under elektroniskt i stället.

 

julskylt_umbraco

Eva Wikman och Göran Wassby höll stånd i stormen.

 

Under julskyltningen kan du skriva på för angorakaninerna

I samband med julskyltningen i Hässleholm 1 december finns vi i Djurskyddet Nordostskåne på plats i vimlet. Leta gärna upp oss och passa på att skriva under namnlistan för schysst behandling av angorakaniner, eller stödlistan för initiativet Djurens parti. Självklart kan du också passa på att nominera Nordostskånes Djurvän 2013 (sista nomineringsdag 6 december) eller passa på att köpa ett medlemsskap att ge bort i julklapp till en vän eller dig själv. Vi bjuder på kaffe och pepparkakor så långt lagret räcker.

 

Var med i vår djurjulkampanj!

Har du svårt att komma på vad du ska ge bort i julklapp? Då är ett medlemsskap i Djurskyddet Nordostskåne ett fint alternativ! Förutom att du stödjer föreningen, så får den person som får medlemsskapet en chans att bekanta sig med föreningen och inte minst den fina tidningen som kommer hem i brevlådan fyra gånger om året. E-posta till nordostskane@djurskyddet.se eller ring 0708-11 28 16 så får du veta mer om hur det går till!

 

Nordostskånes bästa hundtrick 8 juni på Stortorget i Hässleholm

Lördag 8 juni mellan klockan 11 och 12 avgörs den prestigeladdade tävlingen "Nordostskånes bästa hundtrick" på Stortorget i Hässleholm. Vem som helst får vara med och tävla med sin hund, oavsett ras eller ålder. Max 20 deltagare, först till kvarn gäller. En jury bestående av Hannah Kendrup från Djurskyddet NOS, Annika Annell från Adseke hundskola och Bertil Nilsson från tidningen Norra Skåne bedömer och väljer ut Nordostskånes bästa hundtrick. Deltagandet är kostnadsfritt.

Givetvis kommer föreningen att i samband med detta informera om sin verksamhet, både före och efter tävlingen.

 

Finland får Djurombudsman

Intressanta signaler kommer från vårt grannland Finland, där man nyligen fattade beslut om att införa en Djurombudsman. Från och med i år, 2013, finns medel avsatta i den finska statsbudgeten. Djurombudsmannens uppdrag är att öka djurens välbefinnande i samhället. Han eller hon kan arbeta för detta genom att komma med förslag och motioner samt göra uttalanden. Djurombudsmannen ska även öka kunskaperna kring djur i samhället genom faktabaserad kommunikation. Man hoppas på detta sätt kunna öppna upp för dialog mellan olika samhällsgrupper som är baserad på vetenskap snarare än känslor. Intresset för  och medvetenheten om djurens villkor har kraftigt ökat i Finland under senare år. Man vet att djuren är kännande varelser och att människan måste ta ansvar för deras välbefinnande. Det innebär inte att djuren ska få mänskliga rättigheter, men rätt till bra djurliv.

 

Vargkväll i Hässleholm 26 februari 2013

Flera vargar har vandrat ner till Skåne och ett av vandringsstråken går rakt igenom Djurskyddet Nordostskånes kärnområde. Därför bjuder vi in till en vargkväll i samarbete med Studiefrämjandet och Miljöpartiet de gröna i Hässleholm. Djurskyddets förbundsordförande, Sven Stenson, talar om rovdjur och särskilt varg, personal från Länsstyrelsen finns på plats för att informera om viltstängselbidrag och hur vinterns kringvandrande skånska vargar har betett sig och Rovdjursföreningen kommer att informera om sitt arbete och om den hjälp som de kan erbjuda, bland annat med stängseluppsättning. Arrangemanget äger rum i tidningen Norra Skånes lokaler, Väpnaregatan 6, i Hässleholm och börjar klockan 18.30. Vi bjuder på enkel fika. Fri entré. Se affischen här.

 

Resolut ingripande räddade fladdermus på sjukhus

Vår medlem Sara Persson upptäckte en fladdermus på sitt jobb på lasarettet i Kristianstad. Fladdermusen hade slagit sig till ro i ett sköljrum på sjukhuset, sannolikt efter att ha krupit in genom en ventil. Att ha vilda djur boende på ett sjukhus är förstås inte förenligt med strikta regler gällande hygien och smittskydd. Att bara kasta ut stackaren i tio minusgrader var heller inget alternativt, enligt Sara (fastän flera av hennes arbetskollegor tyckte att det var naturligt). Utslängd utan skydd skulle inte fladdermusen klara sig över vintern. Sara ringde till Katastrofhjälp fåglar och vilt i Kristianstad (KFV), som snabbt var på plats. Den lilla fladdermusen fann sig snart tillrätta i sin transportkartong för vidare färd och utplacering i lämplig fladdermusholk över vintern. Den hade tur att Sara jobbade just den här dagen! En fladdermus som blir störd i sin dvala kan klara sig om förhållandena är de rätta. Men givetvis ska man aldrig störa en fladdermus avsiktligt. Alla fladdermöss som finns i Sverige är dessutom fridlysta.

 

fladdermus2

Den lilla fladdermusen satte sig snabbt tillrätta i sin transportlåda.

 

 

Marie Gustavsson utsedd till Nordostskånes Djurvän 2012

Djurskyddet Nordostskåne har utsett Marie Gustavsson i Sandåkra till Nordostskånes Djurvän 2012.

Motiveringen: Med ett stort hjärta och engagemang utöver det vanliga arbetar Marie för att både människor och djur ska få det bättre. Hon tvekar aldrig att ge av sin egen tid eller ur den egna plånboken för att åstadkomma verkliga, praktiska förändringar. Hon har bevisat att den lilla människans personliga val och engagemang kan åstadkomma stora förändringar. Därför utses Marie Gustavsson till  Nordostskånes Djurvän 2012.

Du kan läsa mer om henne i ett reportage som Norra Skåne har gjort.

Årets julklapp från landshövdingen

I slutet av december fick vi, tillsammans med våra systerföreningar i Ängelholm-Bjäre och Malmö samt vår förbundsordförande Sven Stenson, träffa Skånes landshövding Margareta Pålsson. Det blev ett mycket lyckat och konstruktivt möte där även avdelningschefen för djurskyddsenheten på Länsstyrelsen i Skåne, Malin Wildt-Persson, medverkade.

 

Framför allt diskuterade vi att vi vill ha djurpolis i Skåne enligt samma modell som man infört i bland annat Stockholm, Göteborg och Kalmar och som Sven Stenson har gedigen kunskap om. Landshövdingen tog väl emot oss och lyssnade intresserat till vad vi hade att säga. Dagen efter vårt möte tog Margareta Pålsson officiell ställning för vårt förslag att införa djurpolis i Skåne i bland annat ATL, lantbrukets affärstidning.

 

Du kan höra/läsa mer via nedanstående länkar:

Nyhetsinslag från Sveriges Radio Kristianstad.

Artikel i ATL, lantbrukets affärstidning.

Nyhetsinslag från Sveriges Radio Malmöhus.

 

djurskyddsmeeting_webb

Skånskt samarbete i gång

I slutet av oktober träffades representanter för tre av de skånska Djurskyddet-föreningarna i Ängelholm. Förutom Djurskyddet Nordostskåne fanns även Djurskyddet Malmö på plats, liksom värdföreningen Djurskyddet Ängelholm/Bjäre. Förutom att det är trevligt och inspirerande att träffas och utbyta tankar och erfarenheter, fanns det också en mycket konkret anledning till mötet.  De tre Djurskyddet-föreningarna kommer nämligen tillsammans med Djurskyddet Sveriges ordförande, Sven Stensson, att  möta den nya landshövdingen i Skåne, Margareta Pålsson, den 17 december.

 

Utställning på Bjärnums bibliotek

Hela oktober månad hänger Djurskyddet Nordostskånes utställning "Hur gör vi med djur?" på biblioteket i Bjärnum. Du som är upp till och med 15 år kan vinna antingen en målarkurs eller en skrivarkurs genom att tävla i någon av (eller båda) våra tävlingar.  Du hittar bibliotekets öppettider här.

 

Informationsdag i Hässleholm

Lördag 30 juni mellan 10-14 kommer Djurskyddet NOS att vara på plats på Stortorget i Hässleholm för att informera om föreningen och verksamheten. Vi är ett gäng som delar på arbetsuppgifterna, men fler är välkomna att hjälpa till under hela eller delar av dagen. Sprid gärna informtionen vidare till vänner och bekanta!