Djurskyddet Nordostskåne besöker landshövdingen

 

På måndag, 17 december,  träffar Djurskyddet Nordostskåne landshövding Margareta Pålsson i Malmö, för att diskutera djurskyddsfrågor ur ett övergripande perspektiv.

 

- Vi är tre Djurskyddet-föreningar i Skåne som samarbetar på ett väldigt bra sätt. Förutom vi i NOS är det också Djurskyddet Ängelholm-Bjäre och Djurskyddet Malmö, samt vår förbundsordförande Sven Stenson, som möter landshövdingen på måndag, förklarar Jeanette Thelander, som är ordförande för  Djurskyddet NOS.

 

Viktiga frågor

Oavsett om man bryr sig om djur eller inte, så är djurskyddsfrågorna mycket viktiga. Forskning visar att t.ex. våld mot djur och våld mot människor hör intimt samman. En människa som ertappas med att begå djurplågeri har som regel även en bred repertoar med annat så kallat antisocialt beteende.

 

- Men de allra flesta människor bryr sig förstås om djuren för djurens egen skull, betonar Jeanette Thelander. Sverige är ett land där över en miljon hushåll har hund eller katt och det finns få som matchar svenskarna när det gäller att till exempel mata småfåglar om vintern. Vi är också ett extremt hästtätt land och har en djurskyddslagstiftning med brett folkligt stöd.

 

Skåne ska vara djurvänligast om fem år

Bland de konkreta frågorna som Djurskyddet vill lyfta med den skånska landshövdingen finns till exempel önskemål om Djurpolis i Skåne enligt samma modell som i Stockholm och som även är på gång i Göteborg, resurser på Länsstyrelsens djurskyddsenhet, med mera.

 

- I dag far många djur i Skåne illa. Den utvecklingen vill vi vända och visionen är att Skåne ska vara Sveriges djurvänligaste län om fem år. Därför är vi glada att landshövdingen tar emot oss och ser fram emot ett konstruktivt och givande möte, avslutar Jeanette Thelander.

 

Med vänlig hälsning

 

Jeanette Thelander            

Ordförande

Djurskyddet Nordostskåne

 

Tel: 0708-11 28 16

E-post: jeanette@ordsmedjan.dk

 

P.S. för mer info ang. sambandet mellan djurplågeri och antisocialt beteende/våld mot människor, se gärna denna länk. D.S.