Ett ansvar att äga ett husdjur

 

Många människor drömmer om ett husdjur, och för många blir denna dröm förr eller senare en verklighet.  Men det är långt ifrån gratis att äga och ta hand om ett husdjur. Idag finns det ett husdjur i vart tredje svenskt hem, oftast hund eller katt. Det är inte bara kostnaden man måste beakta då man planera att köpa hund eller katt, man måste även fråga sig om man har tid att ta hand om den nya familjemedlemmen! När det gäller hund bör man tänka på att skaffa en ras som passar ens egen livsstil.

Det är viktigt att man försäkrar sin hund eller katt. Helårs kostnaden för en katt ligger mellan drygt 500:- och 4 500:- och 800:- till 11 000:- för en hund. Detta är billigt jämfört med ett veterinärbesök som kan kosta upp till 30 000:-.

    

 

 

 Beagle1 (1)

                                 Djur ska ha det bra! Precis som ja´!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dicken1

 

Bilen kan bli en dödsfälla för hunden

 

Sommaren och värmen är en tid som kan vara ganska jobbig för många djur, inte minst hundar. Lämna heller hunden hemma än att ta med den i bilen om du vet att hunden måste vänta i bilen. Tänk även på att ha hunden med sig i koppel i större folksamlingar som marknader och liknande i värmen kan vara jobbigt för både hunden och medmänniskor!

I värmen kan bilen snabbt bli en dödsfälla för hunden. Snabbare än många tror höjs temperaturen i bilen, oavsett om den står i sol eller skugga. En hund kan bara svettas genom munnen och tassarna och drabbas snart av överhettning i en solvarm bil.

Tecken på överhettning är kraftigt flämtande andning och att den till exempel verkar apatisk eller får panik. I det stadiet har hunden redan livshotande hög kroppstemperatur och omedelbart få veterinärvård.

I tabellen nedan ser du hur temperaturen i bilen förhåller sig till temperaturen utomhus.

Klockslag

Temp. ute

Väderlek

Temp. I bilen

08.30

+14o C

Skugga

+19o C

09.30

+18o C

Skugga

+38o C

10.30

+20o C

Blandat

+47o C

11.10

+20o C

Sol

+57o C

12.00

+23o C

Sol

+62o C

13.30

+22o C

Sol

+85o C

 

Ring polisen eller slå in rutan om ägaren ej finns i närheten

Om du ser en hund som är instängd i en varm bil och du inte ser ägaren, ring polisen i första hand. Annars kan du slå in rutan. Brottsbalkens nödvärnsparagraf säger att nöd föreligger vid fara för liv, hälsa och egendom. Djurägaren riskerar däremot att dömas för djurplågeri.

Källa:  Djurskyddet Kronoberg